När sommarbilen ska fram

Tillhör du en av de som har en sommarbil? Då har du säkert börjat längta efter att få plocka fram den för länge sen. Våren är snart här och det känns lockande att plocka ut den redan nu. Även om det kanske inte är högsäsong riktigt än så kan någon av vårens varmare dagar vara ett bra tillfället för årets första sväng? För att slippa stå i sista sekund och stressa med att få bilen startklar så tänkte vi ge tips på några saker du kan börja kontrollera i förväg.

Kontrollera däcken

När bytte du däcken sist? Har man en bil som inte körs till vardags så är det lätt att det går ett bra tag emellan däckbyten. Se därför till att kolla så däcken fortfarande är godkända. Kolla lufttrycket och mät mönsterdjupet, minsta tillåtna mönsterdjup är 1,6 mm.

Vätskenivåer

Det är väldigt viktigt att det finns tillräckligt av alla nödvändiga vätskor. Detta gäller alla bilar, dock så är det lättare att det glöms när bilen står i ett garage större delen av året. . Bytte du oljefilter och motorolja innan du ställde bort bilen förra året? Om inte så är det nu ett perfekt tillfälle så det är klart innan bilen ska ut igen.

En ordentlig tvätt

Troligtvis så tvättade du nog av bilen innan du ställde bort den. Men som många vet så är det inte helt omöjligt att damm och annat smuts har lyckats lägga sig på bilen under de månader den stått. Dessutom så skadar det väl inte att din bil får lite extra kärlek? Glöm inte bort att även gå igenom insidan, det är alltid trevligt att sätta sig i en fräsch bil.

Inför premiärturen

När stunden har kommit för årets första uppstart så finns det också några saker du bör kolla av innan du åker på någon längre tur. När bilen har startat så ta ett varv runt bilen och kontrollera att alla ljus fungerar, det är viktigt att synas. När du sedan rullar iväg så är det alltid viktigt att kolla bromsarna. Se till att göra ett par provbromsningar, det är bättre att du upptäcker om bromsarna inte gör sitt jobb nu än i trafiken. Med det sagt så hoppas vi att allt går så smidigt som möjligt när det är dags att åka iväg!

Jodie Lakin