Svensk motorsport

När man tänker på Sverige så är det inte ofta som man förknippar det med motorsport men till skillnad från vad de flesta tror så har Sverige en stark tradition av motorsport. Här är en lista på några av de mest vanliga typerna av motorsport i Sverige.bike_378107338

Folkrace

Denna motorsport är något som kom till Sverige från Finland under 80-talet. Den hade en målgrupp i sikte och det var att den skulle vara medelsvenssons motorsport. Folkrace ska vara en billig bilsport. Det som gör denna sport mer anorlunda än andra är bland anant deras regler och utrustning. En förare måste ha en flamsäker overall, handskar, balklava (mer känd som skyddsluva), hjälm på maxvikt av 1,2kg samt skor med bindsula av läder.Bortsett från dessa saker så finns det några grundregler. Till exempel så ska ska banor vara på ett inhägnat område och vara besiktad av banbesiktingsman för folkrace. Max hastigheten får inte överstiga 80 km/tim. Ingen bil som ska säljas efter en tävling får ligga på annat än 6500kr. Startavgiften får inte överstiga 200kr för juniorer och 300 för seniorer.

Motocross

Det finns bara ett land som är mer intresserad av denna sport än Sverige i Europa och det landet är Belgien. Sporten körs med Motorcycklar som är speciellt tillverkade för kuperad grus-, sand eller jordbanor. Standard längden är någonstans mellan 1,5 kilometer till 2 kilometer med en bredd på 3 till 6 meter. Sporten är uppdelad i olika klasser baserat på vilken typ av crossmotorcyckel man kör. Allt ifrån 250cc tvåtakt till 450cc fyrtakts motorer. Man har även gjort en separat klassifcering för juniorsporten som ligger på betydlig lägre hastighet.

Jodie Eriksson