Världens mest prestigefyllda tävlingar

Varje år hålls det otaliga tävlingar i en mängd olika motorsporter världen över. Men några av dessa hålls upp av motorsportvärlden som mer prestigefyllda av en eller annan anledning. Här tänkte vi titta på några som toppar denna lista.

Monaco Grand Prix

Formel 1-tävlingskalendern består av många separata lopp och de drar alla till sig sin beskärda del av åskådare. Men inget lopp i kalendern kan sägas ha samma status som Monaco Grand Prix, som hålls på Circuit de Monaco i Monte Carlo varje år. Många anser att det är det mest prestigefyllda loppet i världen, även om man räknar in alla olika motorsporter. Det hölls för första gången 1929, men blev en deltävling i VM först 1950. Många olika förare har genom åren haft äran att vinna detta lopp, däribland svensken Ronnie Peterson som vann år 1974.

Indy 500

Indy 500, eller Indianapolis 500 som det officiella namnet är, har körts ända sedan 1911 och har varit en deltävling i amerikanska formelbilsserier ända sedan dess. Tävlingen är känd för sina höga genomsnittshastigheter och i USA kallas det ofta för “the greatest spectacle in racing”. Genom alla åren har tävlingen föga förvånande fler amerikanska vinnare än andra nationaliteter. Men på senare år har detta förändrats och i dag har förare från nio olika länder tagit hem segern.

 Le Mans

Le Mans, eller Le Mans 24-timmar som det tekniskt sett heter, är en tävling som kör strax utanför staden Le Mans i Frankrike. Som namnet antyder är det en tävling som körs under 24 timmar och det är ett av de största enskilda racen i hela världen. Även detta är ett lopp med en lång historia bakom sig och har körts sedan 1923. Till skillnad från många andra lopp går detta ut på att deltagarna ska försöka köra så många varv runt banan de kan under 24 timmar.

Jodie Lakin