Sälja bilar

Funderar du på att sälja din bil eller kanske börja köpa in och sälja flera bilar? Då har vi några saker att tipsa dig om innan du kommer igång. 

Säljande bilder

Du behöver vara duktig på att fotografera för att sälja bilar. Majoriteten av alla bilköpare tittar först på nätannonser och bestämmer sig därefter om de intresserad av att titta närmare och provköra en bil. Ska du sälja din egen bil kan du komma undan med lite sämre kvalité såvida bilderna är tydliga och att du har bilder från flera vinklar. Ska du sälja som hobby eller yrke behöver du en riktig kamera som ger skarpa bilder. Du kan hitta sådana till bra pris på Cyberphoto och liknande. Du behöver inte lägga tiotusen kronor på en kamera men den behöver vara av lite bättre kvalité än de billigaste varianterna.

Lagen

Du behöver vara väl insatt i hur bilförsäljningar fungerar. Vem har vilka ansvar? Du måste vara noggrann och kolla upp alla bilar som kommer in, helst innan du köper in dem för att sälja vidare. Om en bil visar sig vara stulen är det du som får böta eller riskerar fängelse för att ha köpt stöldgods. Därför är det viktigt att ha all information om bilen. Du kan använda dig av Carfax för att kolla upp bilens registreringsnummer online. Det kostar lite men det går även att göra avtal med Carfax om du har en firma inom bilförsäljning.

Reparationer

Tänker du sälja din bil kan det vara bra att göra en besiktning även om det inte är tid för det. Förhoppningsvis går besiktningen bra och du har ett bevis för köparen att den är i skicket du påstår. Har du möjlighet att betala bilskatten innan försäljningen kan det också vara lockande, speciellt om skatten är lite dyrare. Planerar du på att köpa in och sälja flera bilar kan du behöva ha lite mekanikerkunskaper. Du sparar många tusenlappar om du kan byta oljor och rekonditionera en bil själv.

Jodie Eriksson